EPTE therapie

Wat is EPTE en hoe werkt het?

Percutane Elektrolyse Therapie is een nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie voor klachten aan pezen. Onder geleide van echografie (waarop u live mee kunt kijken!) wordt op de plaats van de ontsteking of overbelasting een dunne naald ingebracht. De naald is vergelijkbaar met de naald die gebruikt wordt bij dry needling of acupunctuur. Deze naald zal stroom geleiden precies in het aangedaan gebied. Door de nauwkeurige lokalisatie middels echografie en het rechtstreeks behandelen op de plek zijn de resultaten zeer goed, denk hierbij aan pijnvermindering en het verbeteren van het herstelvermogen. De hoeveelheid stroom en de intensiteit worden tijdens de behandeling constant aangepast voor het optimale behandelresultaat. In anderen Europese landen is de behandeling met Percutane Elektrolyse Therapie al zeer populair waar goede resultaten in de praktijk worden behaald.
Een behandeling middels Percutane Elektrolyse Therapie wordt vaak als niet pijnlijk ervaren. De naald is zeer dun en gaat rechtstreeks in het probleemgebied. Alleen het te behandelen weefsel wordt hierdoor “geraakt”. Vaak ervaart u enkel lokaal een licht onaangenaam gevoel.

Hoe zit het met de fysiologie achter deze therapie?
Bij tendinopathieën verandert de zuurgraad van het peesweefsel. Elektrolyse stuurt een elektrische lading door het aangedane weefsel precies op de plek waar het nodig is. Zo wekt percutane elektrolyse een fysiologische ontstekingsreactie op wat leidt tot de volgende lokale effecten:
• de PH-waarde verhoogt en de zuurgraad normaliseert
• de bloedcirculatie verbetert
• de migratie van metabole stoffen naar de laesie wordt gestimuleerd
• tenocyten worden aangezet tot de aanmaak van nieuwe, trekvaste collagene vezels
Er ontstaat een gunstig milieu voor de synthese van het peesweefsel. De voorwaarden voor herstel zijn weer aanwezig. En de pees? Die past zich nu wél positief aan op toenemende belasting. Een uitgekiend oefenprogramma is hierbij noodzakelijk.

Degeneratieve pezen zijn als donuts.
Aan de hand van de “donutmetafoor” leggen we uit waarom de “traditionele” behandeling van peesproblemen regelmatig faalt (zie 3e foto rechts op deze pagina).

Stel jezelf een degeneratieve pees voor als een donut. Het deeg is het gezonde weefsel. Het gat stelt het gedegenereerde peesweefsel voor. Dit degeneratieve weefsel doet niet meer mee in de mechanotransductie van de rest van de pees. Belastingsprikkels komen niet (goed) aan in dit gedeelte van de pees. Training alléén leidt in dat geval niet tot (blijvend) resultaat.

Inderdaad, met training wordt het omliggende gezonde peesweefsel beter belastbaar en verminderen de klachten. In feite behandelen we dan alleen de donut en niet het gat. Terwijl je het degeneratieve deel juist in de behandeling wil betrekken. Percutane elektrolyse pakt ook deze zone specifiek aan waarna training wél het gewenste effect bereikt.

Bij welke indicaties is EPTE effectief?
Percutane Elektrolyse Therapie is zeer effectief bij ontstoken of chronisch ontstoken pezen waar fysiotherapeutische behandelingen onvoldoende hebben geholpen. Chronisch ontstoken pezen veroorzaken vaak langdurige pijn en beperkingen in sport en dagelijks leven. Wanneer een ontsteking chronisch wordt nemen de mogelijkheden tot herstel af. De lichaamseigen cellen verliezen hun regeneratief vermogen en fysiologische herstelprocessen komen stil te liggen. Percutane Elektrolyse Therapie tracht dit proces om te keren door het lichaamseigen herstelvermogen direct op de pijnlocatie te herstellen.
Denk hierbij aan langdurige klachten van:
• Schouderpees / Supraspinatus pees klachten en slijmbeurs klachten
• Kniepees / Patella pees klachten
• Achillespees klachten en slijmbeurs klachten
• Fasciopathie plantaris of hielspoor gerelateerd
• Tenniselleboog / Epicondylitis lateralis.

Wat is PNE (Percutaneous Needle Electrolysis)?
PNE is net als EPTE een variant van percutane elektrolyse therapie; een licht-invasieve behandelmethode voor korte en langdurige klachten aan pezen, spieren en gewrichten. Onder echogeleiding wordt een dry-needling naald aangebracht in de aangedane structuur, waarna 3×3 seconden een continue galvanisch stroompje met hoge intensiteit wordt toegediend. Hierdoor ontstaat lokaal een elektrolytisch effect dat verschillende fysiologische ontstekingsreacties veroorzaakt dat nodig is voor de generatie van nieuw, gezond weefsel.
Deze effectief bewezen therapie voor percutane electrolyse wordt al vele jaren toegepast in Spanje, zowel bij topsporters als bij recreatieve sporters, en is zeer geschikt voor de fysiotherapie.

Indicaties percutane elektrolyse therapie in fysiotherapie
Percutane elektrolyse therapie heeft een hoge, aantoonbare effectiviteit bij acute en chronische klachten. Deze nieuwe onderzoeksvorm in de fysiotherapie lost verschillende klachten van uw patiënten op. Percutane electrolyse therapie is onder meer in te zetten voor achillespeesklachten, kniepeesklachten (jumpers knee), hielspoor, fascia plantaris, zweepslag (tennisleg), schouderklachten als gevolg van pees- en of slijmbeursbeschadigingen, een tenniselleboog of een golferselleboog.
Het merendeel van de patiënten is klachtenvrij na maximaal drie tot vier behandelingen met PNE. Naast de behandeling met deze vorm van percutane electrolyse raden wij aan om in overleg met de patiënt een oefenprogramma op te stellen voor optimaal herstel.

EPTE en PNE zijn beide varianten van percutane electrolyse therapie (ook wel percutane naaldelektrolyse genoemd), net als de grondlegger EPI®. EPTE is een echogeleide percutane elektrolyse therapie waarbij de intensiteit van de impulsen laag is, maar de tijdsduur lang. Bij PNE is de intensiteit van de impulsen juist hoog, maar de tijdsduur kort.

 

 

FysioPoint Druten EPTE therapie

FysioPoint Druten EPTE therapie

FysioPoint Druten EPTE therapie

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?

Klik eenvoudig op één van de onderstaande buttons.
Een verwijzing van de huisarts is niet noodzakelijk.

BEL ONS NU DIRECT!    Contactformulier    Email

  • Leefstijlcentrum “de Remise”
  • Ingang
  • Ingang...Welkom
  • Wachtkamer
  • Koffie/thee tijdens het wachten
  • De behandelkamer (1)
  • De behandelkamer (2)
  • De behandelkamer (3)
  • De behandelkamer (4)
  • De behandelkamer (5)
  • De behandelkamer (6)
  • De behandelkamer (7)

FysioPoint Druten

FysioPint Druten

FysioPoint Druten

FysioPoint Druten Chronisch Zorgnet

FysioPoint Druten NVFL

FysioPoint Druten ONZG